София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ИВСС: Проверяваме 10 магистрати, за които се твърди, че са част от кръга на Нотариуса

,,Инспекторатът към Висшия съдебен съвет не е бухалка''

29 дниКрими 11 Марияна Стойчева

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет не е бухалка. Винаги в действията си при извършваните от нас проверки сме се старали да бъдем обективни.

Това заяви главният инспектор в ИВСС Теодора Точкова на изслушване във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса. 

Точкова е на изслушване относно получени данни и извършени проверки от страна на ИВСС във връзка с евентуално наличие на нерегламентирани обвързаности на лица от съдебната власт, несъвместими със стандартите за независимост и професионална етика. Още в началото на заседанието тя заяви, че е дошла, за да представи информация за работата на ИВСС и ще говори въпреки липсата на кворум, за да не бъде „привикана отново на следващо заседание“, на което може би също няма да има кворум.

Точкова заяви, че в ИВСС няма постъпили сигнали за магистрати, членуващи в SS клуба.

Главният съдебен инспектор добави, че е изпратен сигнал до НАП и Комисията за противодействие на корупцията срещу магистрат, близък до съдружник на Нотариуса, за несъответствие между имуществено състояние и подадената от него декларация, която надвишава 10 хил. лв.

ИВСС се е самосезирал и проверява десет магистрати – както съдии, така и прокурори, за които в медийни публикации се твърди, че са част от кръга около Нотариуса, съобщи още Точкова. Тя обясни, че въпреки, че проверката на декларацията на тези магистрати не е установила несъответствие, тя ще продължи.

Точкова посочи, че има два сигнала, в които се споменава името на Нотариуса – единият е от Веселин Денков, другият през адвокат от Нотариуса, като уточни, че в тези сигнали са описани различни твърдения за действия на прокурори. По думите й, обаче, ИВСС е установил, че няма данни за извършени нарушения.

Точкова сподели, че е изключително обидно заради няколко представители всички магистрати да се поставят под общ знаменател и да се говори постоянно, че съдебната система е болна. Институциите и обществото дължат извинение към българските магистрати, смята тя.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ попита Точкова кои са магистратите, които уронват престижа на съдебната власт, на което тя отговори, че ИВСС извършва проверки по отношение на тях и това е служебна тайна.

ИВСС не се е самосезирал за снимката на Борислав Сарафов в ресторанта на Петьо Петров – Еврото "Осемте джуджета".

Самата Точкова е категорична, че не е посещавала SS клуба и ресторант "Осемте джуджета", не познава нито Мартин Божанов – Нотариуса, нито Петьо Петров – Еврото.

Настимир Ананиев от ПП-ДБ попита главния съдебен инспектор не я ли притесняват тези "хълмове на влияния, в които са се събирали магистрали под някаква форма на омерта".

"За кръгове на влияние в съдебната система се говори в медиите. ИВСС не се доверява на медийни публикации, а извършва проверки", каза Точкова и добави, че съществуването на такива клубове на влияение е неприемливо, но докато не бъде установено това участие, не мога на отговори на този въпрос категорично. Тя допълни, че данни за магистрати се съдържат в свидетелски показания в досъдебното производство, което се води в Софийската градска прокуратура (СГП).