София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Израел спря живата видеовръзка на "Асошиейтед прес" с Газа

АП съобщи, че властите са иззели и нейната камера и оборудване за излъчван

17 дниВойна 10 Катерина Найденова

Американската информационна агенция "Асошиейтед прес" съобщи, че Израел е спрял нейната видеовръзка на живо от разкъсваната от война ивица Газа, след като властите са я обвинили, че е нарушила новата забрана на "Ал Джазира".

"Асошиейтед прес" осъжда най-остро действията на израелското правителство за спиране на дългогодишното ни предаване на живо", се казва в изявлението на АП, която обвинява "злоупотреба" с новия израелски закон за чуждестранните телевизионни оператори.

АП съобщи, че властите са иззели и нейната камера и оборудване за излъчване.

"Призоваваме израелските власти да ни върнат оборудването и да ни дадат възможност незабавно да възстановим прякото си предаване, за да можем да продължим да предоставяме тази важна визуална журналистика на хиляди медии по света", заявиха от агенцията.

В своя новинарски доклад АП заяви, че катарският сателитен канал е сред хилядите клиенти, които получават видеоканали на живо от агенцията.

В него се казва, че служители от Министерството на комуникациите са пристигнали в офиса на АП в южния израелски град Сдерот във вторник следобед и са иззели оборудването.

Тя съобщава, че служителите са предали на АП документ, подписан от министъра на комуникациите Шломо Кархи, в който се твърди, че АП нарушава новия закон на страната за излъчване в чужбина.

В изявлението на министерството се казва, че АП редовно прави снимки на ивицата Газа от балкона на къща в Сдерот, "включително фокусирайки се върху действията на войниците на ЦАХАЛ (армията) и тяхното местоположение".

"Въпреки че инспекторите на Министерството на комуникациите ги предупредиха, че нарушават закона и че трябва да прекратят достъпа на "Ал Джазира" до тяхното съдържание, те продължиха да го правят. Инспекторите на Министерството на съобщенията действаха в Сдерот, както действаха миналата седмица в Назарет, съгласно одобрените от правителството заповеди в съответствие със закона, и конфискуваха оборудването."

Миналата седмица израелски служители бяха конфискували излъчващо оборудване от студиото на "Ал Джазира" в северния израелски арабски град Назарет.

АП заяви, че е излъчвала общ изглед на северната част на Газа, преди оборудването й да бъде конфискувано, като добави, че прякото предаване като цяло е показвало дим, издигащ се над палестинската територия.

"АП спазва правилата за военна цензура на Израел, които забраняват излъчването на подробности като движението на войските, които биха могли да застрашат войниците", добави агенцията.