София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Изтребители на Швейцария придружили самолета на Дмитрий Песков

Говорителят на Путин лети с журналисти за среща с Емануел Макрон
пропускане

Изтребители на Швейцария придружили самолета на Дмитрий Песков

Говорителят на Путин лети с журналисти за среща с Емануел Макрон

9 месецаИнциденти 23 Боряна Райчева


Два изтребителя на швейцарските военновъздушни сили са доближили самолета с говорителя на Кремъл Дмитрий Песков и журналисти на борда, информира Интерфакс.

Новината идва седмица, след като самолетът на руския военен министър Сергей Шойгу бе придружен от изтребителите на испанските ВВС, които в рамките на НАТО  патрулират над балтийските държави.

Самолетът на Песков летеше през Швейцария от Москва до Марсилия. Делегацията придружава руския президент Владимир Путин за срещата му с френския лидер Емануел Макрон.

Изтребителите със знамето на Швейцария, са се приближили до руския самолет. След като машината е напуснала въздушното пространство на Швейцария, изтребителите са се оттеглили.

Владимир Путин ще пристигне във Франция с друг самолет. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи ескорта като „знак на гостоприемство от швейцарска страна“.

"Това вече се беше случвало. Не е лошо. Изпратихме нота и швейцарците отговориха, че това е акт на гостоприемство", каза Песков.

През ноември 2016 г. швейцарски изтребители ескортираха самолет на руска делегация за срещата на върха на Организацията за Азиатско-Тихоокеанско сътрудничество в Перу. Путин тогава сам помоли руснаците да я считат за "почетен ескорт".