София 27 °C София 27°C - разкъсана облачност Велико Търново 21 °C Велико Търново 21°C - облачно Пловдив 30 °C Пловдив 30°C - предимно облачно Варна 25 °C Варна 25°C - ясно небе Бургас 28 °C Бургас 28°C - разкъсана облачност

ИЗВЪНРЕДНО: Американски конгресмен е поискал санкции срещу главния прокурор Иван Гешев

Заради съмнения в корупция и пренебрегване на санкциите по закона "Магнитски"

2 годиниПолитика 2

Американският конгресмен Уорън Дейвидсън е поискал Министерството на финансите на САЩ да наложи санкции на главния прокурор на България Иван Гешев заради съмнения в корупция и пренебрегване на санкциите по закона "Магнитски".

Това се казва в копие от писмото на Дейвидсън, публикувано във Фейсбук от народния представител от "Продължаваме промяната" Иван Христанов.

"Тези действия (на българската прокуратура) заплашват стабилността и сигурността на съюзниците в НАТО в Европа и целят да подкопаят акта "Магнитски", който се превърна в един от най-ефективните инструменти на американското правителство срещу чужди официални лица и сенчести бизнесмени, замесени в корупционни практики и нарушаване на човешките права", пише Уорън Дейвидсън, който е член на комисията по финанси в Камарата на представителите на САЩ.

"Крещящото пренебрежение на американските санкции от главния прокурор е неприемливо и трябва да бъде адресирано", призовава Дейвидсън в писмото си до министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън.

"Използването на ръководството на прокуратурата като оръжие в услуга на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и по общо – на целия регион на Балканите", добавя Уорън Дейвидсън.