Начало Новини Предавания На живо

ИЗВЪНРЕДНО: Борисов се появи на пресконференцията на Щаба

На 14 януари ще се коментира разхлабване на мерките
пропускане
9 чЕвроком 3289

Здравният министър проф. Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски, главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и представители на Националния ваксинационен щаб обявяват данни за разспространението на COVID-19 у нас седмица след края на Коледните и Новогодишните празници.

Бойко Борисов също се появи на пресконференцията, за да коментира датата на изборите. Премиерът не е съгласен с думите на президента Румен Радев, че партиите не са показали готовност за предстоящите избори.

"Надявам се тази година най-вече на здраве. Имаме изключително компетентен щаб и мерките, които прилагаме, са най-меките и щадящи психиката на хората. Дадохме и възможност на хората и икономиката да работят. Вчера бяха отправени няколко въпроса към мен. Когато държавният глава говори, не мога да ги подмина. На 7 декември той определя датата за изборите на 28 март. На 19 декември го повтаря по "Дарик". На 19 декември имаме 6735 души в болниците, днес имаме около 4000. Кой диктува на президента датата 28 март и кой му докладва, че ГЕРБ към момента е първа политическа сила?", каза премиерът Бойко Борисов, който също взе участие в брифинга.

"Отчитаме положителни данни като резултат от въведените мерки", отчете проф. Ангелов. Той съобщи и последните данни за разпространението на коронавируса у нас. 

"На седмична база прави впечатлението, че броят на излескуваните е два пъти по-голям от броя на заразените. 47% е заетостта на леглата от пациенти с усложнето състояние, а изобщо заетостта на болничните легла към момента, възлиза на 32%.

47% е заетостта на леглата от пациенти с усложнето състояние, а изобщо заетостта на болничните легла към момента, възлиза на 32%.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че България продължава да се води на 24 място в ЕС по заболеваемост, на трето място по смъртност и на пето на Балканите. С обобщените данни от Европа ще се разполага след 11 януари.

Областите Кърджали, Разград и Габрово са с най-ниска заболеваемост, а на другия полюс са областите Враца и Варна.

Проф. Ангелов коментира, че следят всяка една тенденция и в момента се отчитат данните и 2 седмици след коледните празници, както и след Нова година. На 14 януари ще се коментират данните.