София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Извънредно положение в Румъния

Във връзка с разпространението на коронавируса

Извънредно положение в Румъния

Във връзка с разпространението на коронавируса

2 месецаЗдраве 434 Боряна Райчева


Румънският президент Клаус Йоханис заяви на брифинг в събота, че от понеделник в страната ще бъде въведен авариен режим поради разпространението на коронавирус.
"Приоритетът за правителството е да продължи борбата с коронавирусната епидемия, да продължи борбата за ефективно управление на възникналата криза. И за да могат всички инструменти, предвидени от закона, да бъдат използвани в тази борба, реших да въведа извънредно положение в началото на следващата седмица", каза Йоханис по време на брифинг, излъчен на уебсайта на президентската администрация.
Президентът призова съгражданите да проявят максимална предпазливост и да откажат всички контакти, които могат да бъдат избегнати. Според местното законодателство аварийният режим включва увеличаване на правомощията на министъра на вътрешните работи, както и на министъра на отбраната. Румъния може също да реши напълно да затвори границите.
Според данни от този час в Румъния коронавирусът е потвърден при 109 души, включително няколко членове на Националнолибералната партия, един от които е депутатът Лучиян Хейш.