София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Как ще се гласува с машина на предстоящите избори (ВИДЕО)

Ако избирателят е сбъркал, може да направи корекция

На 4 април избирателите ще имат възможност да гласуват чрез специализирано машинно устройство в 9390 секции. Всеки ще може да избере как да гласува - с хартиена бюлетина или чрез машина.

На таблото пред изборното помещение ще има списъка на партиите, коалициите, независимите кандидати, както и с имената от кандидатските листи към тях.

Ако желае, избирателят трябва да заяви, че иска да гласува с машина. Член на секционната избирателна комисия ще предостави карта. Тя се поставя в машината, за да се активира електронната бюлетина. Тя изглежда по същия начин като хартиената. С бутоните в долната част на екрана можете да преминете към следваща страница или да се върне назад. Своят избор избирателя прави чрез докосване на екрана в квадратчето за партия, коалиция, независим кандидат или „не подкрепям никого“.

След това може да отбележи преференция за предпочитания кандидат от листа чрез докосване на екрана в кръгчето. Изборът трябва да е отразен на екрана. Ако избирателят е сбъркал, може да направи корекция чрез докосване на различни от първоначално отбелязаните квадратче и кръгче. След това се маркира полето „преглед“.

Когато избирателят вече е сигурен в избора си, се натиска полето „гласуване“ в долната част на екрана. След това избирателят трябва да потвърди своя избор. Машината разпечатва разписка с вота. Избирателя взима разписката, проверя вота си в нея и я сгъва с текста навътре. Картата се изважда от машината. Разписката се пуска в непрозрачната кутия, а картата се връща на СИК. Избирателят се подписва в списъка и си взима личната си карта.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!