София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каламарис и Дикос: Адвокатът на Нотариуса предложи по-тежки обвинения и прокурорът ги повдигна

Това заявиха гръцките бизнесмени в парламентарната комисия за дейността на Нотариуса

2 месецаПравосъдие 3 Иванина Игнатова

Адвокатът на Мартин Божанов - Нотариуса и негов съдружник - Велимир Атанасов, е посочил на прокуратурата какво обвинение да повдигне на гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос. Това обявиха те в парламентарната комисия за дейността на убития Божанов.

Дикос е мениджър на гръцка компания, а Каламарис е посредник между нея и фирма “Евромастерс” по строеж на жилищен комплекс. Адвокат на “Евро мастер”, където съдружници са ливанци с български пасторти, е Велимир Атанасов. Те са избрали и архитекта, който да направи проект за строителството. Според Каламарис “Евромастерс” са искали да придобият за 7 милиона евро парцела на гръцката компания, който струва 15 милиона евро. И затова са включили групата на Нотариуса. Преди това гърците печелят търговските и административните дела, пише "24 часа".

Жалба на адвокат Велимир Атанасов става повод и за проверка в Софийската районна прокуратура, разкриха бизнесмените пред депутатите. Тя е подадена на 15 март 2022 г. 8 дни по-късно прокурор Борислав Георгиев образува досъдебно производство срещу Дикос, Каламарис и архитекта, нает от арабите. Обвинението към тримата в началото е за принуда. Наложени са им парични гаранции и забрана да напускат страната. По-късно обаче Велимир Атанасов е внесъл становище по досъдебното производство, че престъплението е измама в особено големи размери, което се наказва по-тежко.

“И прокурор Георгиев се съобразява. Два месеца по-късно повдига точно това обвинение”, посочи пред депутатите адвокатът на гърците Ася Манджукова. Преди изслушването на Каламарис и Дикос прокурор Борислав Георгиев каза, че обвинението е на разследващия полицай. Адвокат Манджукова не се съгласи и отвърна, че полицаят дава мнение, но прокурорът е този, който повдига и квалифицира състава на престъпленията. По-късно градската прокуратура отменя постановленията им като обвиняеми, но делото още е висящо. 

В своя позиция до “24 часа” преди две седмици Велимир Атанасов коментира, че е бил адвокат на Божанов по три дела в миналото, а случаят с гърците и ливанците няма общо с него.

През цялото време различни хора се свързвали с гърците, за да оправят проблемите им с прокуратурата. Йоаким Каламарис каза, че е дал на разследващите телефоните, от които посредниците са се свързвали с него. Те знаели всичко за проблемите им с правосъдието.

“Астролозите пасти да ядат! Те са астронавти! Ако искате да знаете дали ще има ротация, или не - попитайте тях! Всичко знаят!”, посъветва депутатите Каламарис.

Снимка: БГНЕС