София -0 °C
Велико Търново 1 °C
Пловдив 2 °C
Варна 2 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Калоян Стайков: Заради кризата за първи път икономиката в Европа е толкова обединена (ВИДЕО)

Това каза експертът относно мерките за подпомагане на бизнеса в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич"

Калоян Стайков: Заради кризата за първи път икономиката в Европа е толкова обединена (ВИДЕО)

Това каза експертът относно мерките за подпомагане на бизнеса в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич"

12 дниИкономика 515Ивана Иванова


Подобна пандемия няма как да остави България незасегната, тъй като дори и ако се абстрахираме от забранителните мерки за заведения и ресторанти и т.н., все пак България има много отворена икономика и тя е интегрирана към световни вериги на предлагането и дори само по тази линия да се фокусираме, щеще да име ефект. Но към това добавяме страха за пътуването, рисковете за туристически сезон и всичко това е нормално да доведе до рискове на икономиката и бюджета. Това каза икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков  в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич". 

"За първи път в Европа всичко е много интегрирано. Не само финансови потоци, не само финансови потоци, икономическа дейност, пътувания и т.н., но в момента имаме много по-децентрализирани икономически отношения. Един продукт, който се произвежда в Германия или във Франция, неговите компоненти идват в много други страни и цялата тази интегрирана икономическа връзка за първи път е толкова силна", коментира той.

"Предложенията на правителството все още са на ниво обсъждане. Това, което е минало на гласуване в парламента е вече закон, но това е доста оскъдно откъм икономически мерки. Това, което правителството обсъжда в момента са икономическите мерки, което ние не сме видели и са в две посоки. Едната е осигуряване на частично финансиране от държавата за работодателите до 60%, като останалите 40% трябва да се осигурят от работодателя. Тази мярка е, за да се запазят работните места", допълни още икономистът.