София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Караянчева обсъди в Баку бъдещите доставки на газ

Шефката на Народното събрание е с визита в Азербайджан

Караянчева обсъди в Баку бъдещите доставки на газ

Шефката на Народното събрание е с визита в Азербайджан

11 месецаИкономика 4 Боряна Райчева


"Азербайджан има важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ“. Това заяви председателят наНародното събрание на България Цвета Караянчева на срещата с азербайджанския си колега Октай Асадов. 

Те се намира в Баку в рамките на 53-тата генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Караянчева коментира двата проекта на Европейския съюз (ЕС) за доставки на синьо гориво от Каспийско море – Трансадриатическия и Трансанадолския газопроводи, обединени в т.нар. Южен газов коридор.

„Реализирането на Южния газов коридор ще бъде реален принос към енергийната сигурност на Европа", каза шефката на българския парламент.

Цвета Караянчева припомни, че София подкрепя изграждането на Южния газов коридор и разглежда Азербайджан като „водещ фактор и гарант за успешното осъществяване на този проект“.

Според нея има значителен потенциал за сътрудничество между България и Азербайджан в областта на енергетиката и доставката на енергийни ресурси.

Активният диалог между парламентаристите на България и Азербайджан допринася за разширяване на сътрудничеството и развитието на двустранните връзки в редица сфери.