София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Кацаров: Ако в следващите 10-15 дни няма резултат от мерките, следва пълен локдаун

Министърът на здравеопазването коментира зелените сертификати
16 мЗдраве 2753 Ивана Иванова

Снимка: Булфото

Най-лошият сценарий е болниците да изчерпат капацитета си и да не можем да лекуваме хората и да им предоставяме кислород, защото в тази болест се умира от задушаване, ако не се предостави медицинска помощ. Въпрос на 10-15 дни е, ако не пречупим вълната, ще имаме голям проблем с осигуряване на леглата. Свързах се с държавния резерв и те коментираха, че нямат повече респиратори, говорих и със Световната банка, те ни обещаха да ни дадат респиратори. Това коментира министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в ефира на Нова и допълни, че прави всички възможно да не се стигне дотам.

"Ако в следващите 10-15 дни няма резултат, следва пълен локдаун. Ако мерките сработят, първо ще върнем децата на училище. Парадокс е, че ресторантите работят, а училищата не, но в ресторантите има мерки, които в училищата няма. Аз казах, че докато съм министър няма да позволя на дечица малки да им се бърка в носа, от който и да било. Но за да се върнат децата, съм готов да приложим тестване на деца и учители. Ако се възприеме подхода при тестване, няма как и учителите да не показват зелен сертификат", коментира Кацаров.

"Политиците се опитват да получат дивиденти на вълната на популизма. Не искам да ги коментирам", каза още той.

По думите му от лекарите се изисква зелен сертификат при работа, защото те работят с болни, заразени хора и трябва да се води статистика.

"Имаме от Пфайзер, Модерна и Янсен. Слага Богу успяхме да продадем и подарим ваксините АстраЗенека на други държави, защото след като бившият премиер Бойко Борисов спря имунизацията с АстраЗенека, интересът е нулев", коментира Кацаров.

Д-р Кацаров коментира, че тестовете ще се плащат от държавата, но пробовземането ще се плаща от гражданите и няма да струва повече от 10 лева.

"Каква е алтернативата, която предлагат на сегашните мерки. Чули ли сте да предложат, няма такава житейска ситуация, в която да няма мерки. За меките мерки през септември ми поискаха оставката, сега същите казват, че е трябвало по-рано да се въведат мерки", коментира здравният министър.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!