София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Хаджигенов: Мерките за неотклонение са тормоз върху гражданите

"Трябва да освободим българите от специализираните съдилища", смята адвокатът
10 сПравосъдие 435 Ивана Иванова

"Мерките за неотклонение са тормоз. Водят дотам, че са превърнати в поставяне на нотариална заверка върху щенията на главни прокурори. Така хората се държат година в ареста. Това няма нищо общо с правосъдието", каза адв. Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!".

Той направи изказването си по време на обсъждане на законопроекта за промени в съдебната система, предложен от ДБ. Обсъждането стана в правната комисия на НС "Специализираните съдилища изпълняват политически и икономически поръчки. Това нарушава правата на хиляди граждани и тези съдилища трябва да бъдат закрити", категоричен е Хаджигенов.

Прокурорите в момента са подчинени на горестоящи и на волята на главния прокурор Иван Гешев. Това трябва да променим, смята още Хаджигенов.

Какъв е проблемът, че има дела, които ще започнат отначало, ако се закрият специализираните съдилища? Това е обичайна практика, отвърна Хаджигенов на реплика на Дани Каназирева от ГЕРБ. Тя изрази опасения, че ако се закрият специализираните правосъдни органи, 300 дела ще започнат отново.

"Посочете ми един осъден за корупция по високите етажи на властта. Няма! Нулев напредък , огромни критики на Венецианската комисия. Колкото по-бързо ги закрием тези специализирани съд и прокуратура, толкова по-добре," завърши Хаджигенов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!