София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Хотелиери и ресторантьори във Велико Търново плашат със стачка

Искат пълна забрана за извършване на дейност във всички сектори до 31.01.2021г.
18 сЕвроком 582

Предприетите противоепидемични мерки от страна на държавните органи поставиха малкия и среден бизнес в обективна невъзможност да развиват обичайната си търговска дейност. Въведените социално-икономически мерки се оказват неработещи, твърде закъснели и неадекватни, поради своята порочност в зародиш и тежките последици за икономическите сектори, чиято дейност е преустановена или ограничена. Това са категорични от регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) във Велико Търново, като зад позицията им стоят и представители на магазини, молове, фитнес зали, складове на едро и други браншове в града и региона

От организацията настояват за предприемането на следните противоепидемични мерки:

  1. Пълна забрана за извършване на дейност във всички сектори в срок до 31.01.2021 г. (с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други доставчици на съобщителни услуги в тях).
  2. Пълно разграничаване на социално-икономическите мерки, както следва:

– директни компенсации за работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена в размер на 80% от осигурителния доход за съответната длъжност, необвързани с дейността на работодателите;

– предоставяне на директна безвъзмездна финансова помощ за работодателите, засегнати от въведената извънредна епидемична обстановка в размер на 50% от оборота без ДДС.

  1. Въвеждането на мерките да се извършва незабавно:

– действията да бъдат освободени от тежки административни процедури;

– да се провеждат при спазване на принципа за служебното начало;

– да не се налагат на ограничения в допустимостта на разходите;

– мерките да се финансират директно от републиканския бюджет, а не от европейските фондове и програми. 

В случай, че в срок до 10.01.2021 г. не бъдат уважени нашите искания, заявяваме готовност за предприемането на ефективни стачни действия, категорични са от БХРА- Велико Търново.