София 5 °C София 5°C - облачно Велико Търново 3 °C Велико Търново 3°C - облачно Пловдив 7 °C Пловдив 7°C - облачно Варна 5 °C Варна 5°C - облачно Бургас 7 °C Бургас 7°C - предимно облачно

Хърватия протестира в знак на солидарност с жените в Иран

Протестът беше организиран от активистки от няколко женски организации и инициативи

22 сОбщество 209 Кристияна Стефанова

Протест в знак на солидарност с жените в Иран се състоя днес пред иранското посолство в Загреб, съобщава Хина.

В шествието се включиха хървати и иранци, които осъдиха смъртта на Махса Амини и призоваха за смяна на правителството в Техеран.

Протестът беше организиран от активистки от няколко женски организации и инициативи.

Мъже и жени активисти скандираха "жени, живот, свобода" и носеха плакати с надписи "В солидарност с жените на Иран", "Те не могат да убият всички нас", "Профсъюз на жените срещу идиотите" и "В солидарност срещу политическите репресии".

Към протеста се присъединиха и няколко иранци, живеещи в Хърватия.

Самане, иранка, която се включи в шествието, отряза няколко кичура от косата си в знак на протест срещу стриктните правила за облеклото в Иран. Тя живее в Хърватия от три години и говори хърватски.

"Защо не живея в Иран? Защото не е безопасно", казва тя, видимо разстроена от смъртта на 22-годишната Амини.

Тя почина в болница в Техеран на 16 септември, три дни след като беше арестувана и бита заради това, че не носела хиджаба си в съответствие с правителствените норми.

Една от организаторките на протеста, Рада Борич, заяви, че Амини не е единствената жертва, тъй като в протестите, които последваха след смъртта й, момиче на име Хадис Наджафи е било убито само заради това, че е отрязало косата си.

Стотици хора бяха арестувани в протестите в Иран след смъртта на Амини, включително десетки журналисти, напомня агенцията.

"Този протест се превърна в борба за по-добър, по-демократичен Иран ... Протестите за правата на жените се превърнаха с протести срещу корупцията, срещу ниските заплати, дори срещу ковид кризата", заяви Борич, като добави, че в Иран няма закон, който да защитава жените и децата от насилие.

Омид Ногхандост, иранец, живеещ в Хърватия от няколко години, заяви, че иска някой от посолството да излезе и да говори с тях, като добави, че иранците "ще стоят по улиците, докато получат свобода".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!