София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кирил Петков: Когато ГЕРБ спре да управлява, раждаемостта се повишава

Нинова видя в констатициите на ПП предизборен трик

9 дниПолитика 7 Васил Василев

Кирил Петков показа графика с данни от НСИ в кулоарите на парламента, според която при управление на ГЕРБ равждаемостта пада. 

"Това е коефициентът на плодовитост, който измества раждаемостта. По време на ГЕРБ, тези години, тя е много ниска. ГЕРБ свършва да управлява и тя скача нагоре. Защо? Не защото нещо много драматично се е случило. Защото има безплатни детски градини, защото хората видяха сигурност, защото доходите се качиха, защото минималната работна заплата се качи много пъти повече, отколкото през годините на ГЕРБ. За съжаление, тази статистика показва, че ако се върнем в стария модел, да, демографската криза ще продължава да е проблем".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на Петков и заяви, че управлението през последните 9 месеца е било съвместно с ПП-ДБ. "Много интересни бяха тези дни. Всъщност най-интересно беше за раждаемостта, че сме повишили с 9 месеца. Това масово се усетило като сигурност и масово се увеличила раждаемостта! Това правителство нещо много хубаво свърши", коментира Борисов. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък видя предизборен трик от страна на Кирил Петков. "Тези момчета не си намериха място в политиката. Не знаят и те за какво се борят. То не беше съдебна реформа, то не бяха регулатори, то не беше корупция - всичко опаковано като предателство към избирателите, защото се прегърнаха с мафията. Приписаха си увеличението на минималната работна заплата, сага си приписаха и ръста на раждаемостта. Обясняваме си го като предизборен трик", заяви лидерът на БСП. 

снимка: БГНЕС