София 20 °C София 20°C - предимно облачно Велико Търново 18 °C Велико Търново 18°C - слаб дъжд Пловдив 23 °C Пловдив 23°C - слаб дъжд Варна 23 °C Варна 23°C - разкъсана облачност Бургас 21 °C Бургас 21°C - слаб дъжд

Кирил Петков: Когато Мавродиев беше сменен със скандал в ББР, Надзорният съвет беше същият

Коментар на министъра на икономиката относно рокадите в Надзорния съвет
3 мИкономика 687 Ивана Иванова

Идеята за Българската банка за развитие е защо трябва да съществува. Тя трябва да съществува, за да подпомага малки и средни предприятия. Не да се дават по 100 млн. на работещи големи бизнеси. Надзорният съвет е пазител на публичния интерес, но другите пазители са принципалите, правителството. Принципалът, което е министерство на икономиката, това което аз сега правя, трябва да се грижи за публичния интерес.

"Когато от 1.9 млрд. се дадат 1.7 млрд. на 20 клиенти, аз твърдя, че този начин на кредитиране е несвойствен за нейното кредитиране. Защо моите и вашите данъци да влизат в тази банка, която раздава големи кредити и не развива бизнеса. Заради банковата тайна, онзи ден новият Одитен комитет влезе в банката. Предстои да се направи проверка", обясни той.

"Някой, който е решавал да се дадат тези големи кредити от ББР не е следвал закона. Тук казваме, че основната задача до този момент е да дава огромни кредити, които не са в устава й. Ако тази банка трябваше да дава такива кредити, тя по-добре да не съществува", коментира министърът.

Той припомни и смяната на Стоян Мавродиев, който беше председател на Управителния съвет. По думите му Надзорният съвет тогава е бил същият.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!