София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Кирил Петков: Ние ще вземем най-отговорната национална позиция

Днес правителствата на България и Република Северна Македония ще проведат съвместно заседание
14 мПолитика 626 Николай Трифонов

"Аз съм сигурен, че ние ще вземем най-отговорната национална позиция. Тя ще съответства по най-добрия начин с националния интерес." Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти.

Припомняме, че правителствата на Република България и Република Северна Македония ще проведат съвместно заседание в резиденция "Бояна". Събитието е част от двудневното посещение на делегацията от югозападната ни съседка, ръководена от премиера на страната Димитър Ковачевски, която пристигна у нас в понеделник.

"Това не е някаква извънредна ситуация, а част от решението през 2016 г. за засилен "Air Policing" и засилено влизане в Черно море с военни кораби, но това е в тази рамка", коментира премиерът по повод засиленото присъствие на НАТО в Черно море.

Той заяви, че българската общественост ще е напълно запозната със стратегия на правителството и няма да има изненади.

Петков отрече да "дрънчи война", както коментира бившият премиер Бойко Борисов вчера.

"За съжаление, ескалацията се вдига, ние искаме деескалация и ние ще бъдем конструктивен партньор и съюзник на НАТО и ЕС, но да имаме ясната идея, че решенията, които се взимат, са базирани изцяло на българските служби за сигурност и на МС", каза премиерът.

"Видях, че вчера някои политици се изказваха по тази тема. Не е време да се упражняваме по политика. Има много по-важни теми", каза Петков.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!