София 14 °C
Велико Търново 15 °C
Пловдив 18 °C
Варна 12 °C
Бургас 14 °C
Начало Новини Предавания На живо

Китай е готов да си сътрудничи с други страни за създаването на ваксина срещу Covid-19

Това увери президентът на страната Си Дзинпин

Китай е готов да си сътрудничи с други страни за създаването на ваксина срещу Covid-19

Това увери президентът на страната Си Дзинпин

2 месецаПолитика 97 Боряна Райчева


Китай е готов да развие сътрудничество с други страни в разработването на ваксина срещу коронавирус и производството на лекарства. Това беше обявено в четвъртък на спешната среща на върха на лидерите на Г-20 под формата на видеоконференция от президента Си Дзинпин.

"Международната общност трябва да засили усилията си и решително да се бори с глобалното огнище на коронавирус, да потисне разпространението на епидемията. Китайската страна е готова да сподели своите практики в областта на превенцията и контрола [болестта] със заинтересованите страни, да разработи изследвания и разработки в областта на създаване на ваксини и производство на лекарства и да осигури помощ на страни, където е възникнала епидемията ", каза той.

Си Дзинпин отбеляза, че Китай e създал отворена световна платформа за информация за коронавируса и борбата с него. "Вирусът няма граници, епидемията е наш общ враг. Всички страни трябва да работят ръка за ръка, за да създадат силна защитна онлайн мрежа", каза той. "Китайската страна вече създаде онлайн център, отворен за всички страни с данни за превенцията и контрола на коронавируса и за борбата срещу болестта", добави той.