София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кои пенсионери ще получат ваксина за грип?

Здравното министерство отпуска ваксини за 10% от пенсионерите

Кои пенсионери ще получат ваксина за грип?

Здравното министерство отпуска ваксини за 10% от пенсионерите

8 месецаЗдраве 4 Боряна Райчева


След като през последните дни стана ясно, че здравната каса отпуска средства за ваксини против грип само за 10% от пенсионерите над 65 годишна възраст, възникна въпросът по какъв начин ще бъдат разпределени те и кой ще реши кой да получи и кой не от медикаментите. 

Във връзка с това доктор Ангел Кунчев, главен здравен държавен инспектор, информира, че общопрактикуващите лекари ще назначават ваксини по собствена преценка, тъй като те най-добре познават пациентите си. Д-р Кунчев коментира, че в действителност предоставянето на ваксини за 10% от населението над 65 години е скок в това отношение, тъй като до този момент ваксиниращите се в този възрастов диапазон за били около 2-3%. 

Ваксинацията се прави при общопрактикуващ лекар и така трябва да бъде, защото той познава най-добре своите пациенти. По негова преценка ще се извършват ваксинациите, заяви здравният инспектор, като уточни, че за пенсионерите ще бъдат осигурени 130 хиляди ваксини. 

Ниският процент осигурени ваксини Кунчев обясни с притесненията, че е възможно голяма част от гражданите над 65 да не пожелае да се ваксинира и предвидените ваксини да не бъдат оползотворени.