София 11 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 13 °C
Варна 16 °C
Бургас 18 °C
Начало Новини Предавания На живо

Коментари за българското председателство на ЕС

Брекзит, бежанци, санкциите срещу Русия

Коментари за българското председателство на ЕС

Брекзит, бежанци, санкциите срещу Русия

2 годиниПолитика 5 Боряна Райчева


Медиите в Европа информират, че за 10 години след влизането си в ЕС България поема председателството на Съвета на Европа. Според „Дойче веле“ българското председателство ще бъде доминирано от преговорите за Брекзит, подготовката на нов бюджет на ЕС след 2020 година и обща позиция по бежанския въпрос.

Руската агенция ТАСС слага акцент върху изявленията на министърката за европредседателството Лиляна Павлова и на министър-председателя Бойко Борисов, че България смята да повдигне въпроса за отпадане на санкциите срещу Русия, като според медията този въпрос е сред най-главните в дневния ред.

Редица украински медии също коментират българското европредседателство, като повечето също отбелязват, че множество български политици, сред които и президентът Радев, многократно се се изказвали за отпадане на санкциите срещу Русия.

Британският вестник „Гардиън“ от своя страна посочва, председателството ще е сериозно предизвикателство за България, която за 10 години в ЕС не е успяла да постигне съществени резултати от реформите и продължава да бъде най-бедната и най-корумпираната страна в общността.