София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Ковачев за Северна Македония: Искаме да преодолеем разделенията, породени от тоталитаризма

Евродепутатът коментира добросъседските отношения между България и РСМ
6 мЕвроком 397

Северна Македония дълго смяташе, че България и е в кърпа вързана и няма нужда имат никакъв напредък по икономическите и инфраструктурните проекти. Имаме предвид и странните интерпретации, които има техният президент Стево Пендаровки, който говори за паралелна история и разделението в миналото между етнически македонци и етнически българи. Проблемът е и в техни съветници, които са им казвали, че няма нужда да спазват договора с България и да търсят вина у нас. Това коментира евродепутатът Андрей Ковачев в ефира на БТВ.

"Коментирах и думите на Пендаровски, относно това, че, за да няма македонски език и македонци, е виновен Тодор Живков. Това е изключително смехотворна теза, все едно възрожденците, революционерите, които са преподавали български в училищата са следвали Тодор Живков. Това е една много грозна съпоставка. Явно елитът на Република Северна Македония не е запознат добре и имат повърхностни познания, това е жалко и тежко. Щом след толкова време разговори за това, те не се притесняват, дори и от лъжите, които говорят, че България не позволява тяхното право на самоопределяне. Това не е така - ние не признаваме само тяхната интерпретация на историята и нежеланието да изпълняват договора си", допълни евродепутатът.

"В основата на Европейския съюз е да не се мразят страните-членки и народите, които живеят на Континента. Не става въпрос за един банален спор кой какъв е бил преди 100 години, а за една основополагаща ценност на Европейския съюз. Преодоляването на разединението в миналото, както и тоталитарните режими, които са разединявали хората. Няма как това да се случи, ако преподаването на македонски в училищата им продължи да се случва с такива фалшификации и груби манипулации за България. За съжаление, убеждението, че българите не са татари и фашисти не се внедрява. Че сме имали обща история, но не такава, каквато Заев иска да я докара, че сме били аморфна маса славяни или, че едните са говорили на македонски, а другите на български. Трябва да се въведат дълбоки реформи, които да доведат до там, че българите не са заплаха за северномакедонците, с които сме били един народ", каза още той.