София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Коя е Джил Байдън? Съпругата на Джо Байдън и новата първа дама на САЩ (СНИМКИ)

69-годишната жена стои зад съпруга си повече от 40 години
45 мЕвроком 5212

След като стана известно, че Джо Байдън ще е 46-ият президент, неговата съпруга Джил Байдън ще бъде новата първа дама на САЩ.

69-годишната жена стои зад съпруга си повече от 40 години.

Дни преди отварянето на избирателните секции тя се появи с Байдън за звездния концерт "I Will Vote", който беше оглавен от Foo Fighters, Black Eyed Peas, Jon Bon Jovi и Cher.

Той събра около 12 000 гледания и беше излъчен на живо в YouTube.

Ето всичко, което трябва да знаете за жената, която скоро ще се присъедини към г-н Байдън в Белия дом:

Родена Джил Джейкъбс през юни 1951 г. в американския щат Ню Джърси, г-жа Байдън е най-възрастната от петте сестри и израства в предградието на Филаделфия Уилоу Гроув.

Преди да се омъжи за Байдън, тя е била омъжена за бившия футболист на колежа Бил Стивънсън.

В крайна сметка тя се жени за кандидата за президент на Демократическата партия през 1977 г., повече от четири години след като първата му съпруга и малката му дъщеря бяха убити в автомобилна катастрофа.

Преди това г-жа Байдън каза, че г-н Байдън й е направил предложение пет пъти, преди тя да приеме.

Тя помогна на г-н Байдън да отгледа оцелелите си синове Бо, който по-късно почина от рак на мозъка през май 2015 г., на 46 години, и Хънтър, преди да роди дъщеря си Ашли през 1981 г.

Г-жа Байдън, която непрекъснато е изграждала учителска кариера, се описва като „учител през целия живот“ на страницата си в Twitter.

"Преподаването не е това, което правя. Това е, което съм", каза тя в Twitter преди обръщението си на Демократичния конгрес.

Г-жа Байдън спечели две магистърски степени и след това докторска степен по образование от Университета в Делауеър през 2007 г.

Бивши сътрудници казват, г-жа Байдън се превърна в един от най-ценните политически съветници на съпруга си, някой, чието мнение беше от първостепенно значение в повечето от най-големите му решения, както политически, така и лични.

Тя била скептична към президентската му кампания през 1988 г., но го накарала да се кандидатира отново през 2008 г., според нейните мемоари.

Байдън продължи да носи титлата втора дама, докато съпругът й беше вицепрезидент от 2009 до 2017 г.

Тя беше първата съпруга на вицепрезидент, която продължи с платената си работа, след като  Байдън беше избран заедно с Барак Обама.

„Още през 2008 г., след като спечелихме изборите , никой всъщност не очакваше да продължа да преподавам“, каза Байдън в интервю за работата си като втора дама.

Тя определи г-н Байдън като човек с дълбока съпричастност, вяра и устойчивост към американските избиратели.

„Има моменти, когато не можех да си представя как го е направил - как е поставял единия крак пред другия и е продължавал“, каза тя. „Но винаги съм разбирал защо го е направил. Той го прави за американците".