София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

КС решава кой и дали може да разследва Гешев

Съдиите ще се произнесат и по искане на президента

КС решава кой и дали може да разследва Гешев

Съдиите ще се произнесат и по искане на президента

4 сОбщество 2149 Златина Петкова


Конституционният съд трябва да се произнесе днес по питане от миналата година, свързано с това дали прокурорите могат да разследват Обвинител номер 1. Въпросът е отправен до КС от Министерски съвет.

Освен по тази тема, съдиите ще се произнесат и по искането на  президента за обявяване за  противоконституционни на част от текстовете в Закона за здравето, свързани с обявяването на извънредна епидемична обстановка. 

Припомняме, че заради  доклада на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор, правителството реши да попита Конституционния съд може ли редови прокурор да разследва Обвинител номер едно и при сегадействащата конституционна уредба. 

Второто ключово решение, което се очаква днес е по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от  Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка. Според държавния глава, обявяването й от Министерския съвет, а не от Парламента е в противоречие с Основния закон. Според неофициална информация конституционните съдии не споделят възраженията на президента.