София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

Кърт Волкър: Тръмп не е поставял условие за разследване на Байдън

Бях изненадан от стенограмата на разговора му със Зеленски

7 месецаПолитика 12 Боряна Райчева


Бившият специален представител на Държавния департамент на САЩ в Украйна Кърт Волкър заяви в показанията си пред Конгреса на 3 октомври т.г., че главата на Белия дом Доналд Тръмп не е поставял условие на Владимир Зеленски да започне разследване срещу сина на бившия американски вицепрезидент Джоузеф Байдън. Това показва публикуваната вчера стенограма от заседанието.
Закритите изслушвания са в рамките на разследването, свързано с процедурата по импийчмънт на Тръмп, която инициираха на 24 септември демократите от Камарата на представителите. На 27 септември стана ясно, че Волкър е подал оставката си.
„Не, - каза той, отговаряйки на въпроса дали е виждал някакви доказателства, че по време на срещата си с Владимир Зеленски Тръмп го е поставил в някаква зависимост от започването на разследване срещу Хънтър Байдън. – Отговорът е „не“. Имаше трудности с планирането на срещата, но подобна взаимовръзка не е имало“, заяви Волкър. По думите му, той е бил изненадан, когато се е запознал със стенограмата от телефонния разговор между американския президент и Зеленски. „За цялото това време не чух нищо за Джоузеф или Хънтър Байдън“, каза дипломатът.
По мнението на политическите опоненти на Тръмп, той се е опитал да убеди украинския президент да се заеме с разследването на дейността на Хънтър Байдън в Украйна в замяна на финансова и военна помощ от американска страна.
В момента демократът Джоузеф Байдън е най-вероятният конкурент на Тръмп за предстоящите през ноември 2020 г. президентски избори. Поради това, според демократите, държавният глава на САЩ е оказал натиск над Зеленски, като по този начин се е опитал да привлече подкрепата на Киев.