София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Лавров: Политиката на САЩ спрямо Русия е враждебна

"Санкците не са изненадващи за нас", каза дипломатът
8 мПолитика 101 Мирослав Митков

Москва ще отговори на новите американски санкции и ще направи заключения по целия спектър от отношения с Вашингтон, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с вицепремиера и външен министър на Катар Мохамед бин Абдерахман ал-Тани.

По-рано Министерството на търговията на САЩ публикува списък със 103 компании от Русия и Китай, свързани с въоръжените сили, те ще бъдат обект на ограничения за износ. Списъкът включва Министерството на отбраната на Руската федерация, големите предприятия от авиационната, космическата и други индустрии.

"Що се отнася до въпроса за новите американски санкции, които бяха въведени срещу руски и китайски граждани и компании, това не е изненадващо за нас: САЩ отдавна водят враждебна политика спрямо страната ни. И, разбира се, отговорът ще последва - и не само в що се отнася до огледалното отражение или симетрията, но ще направим допълнителни заключения, които ще се отнасят до целия спектър от руско-американски отношения “, каза Лавров.

Руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки новите санкции на САЩ срещу руските компании, заяви, че действията на Вашингтон са опит за отслабване на конкурентите.