София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская e на посещение у нас

Тихановская е поканена на дискусия в Парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз

1 месецПолитика 1 Марияна Стойчева

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская e на посещение в България. 

Припомяме ви, че Тихановская живее в изгнание, след като протестите срещу дългогодишния държавен глава Александър Лукашенко бяха задушени с арести и присъди.

Тихановская е поканена на дискусия в Парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, а преди това ще изнесе лекция в Журналистическия факултет на Софийския университет. 

Тихановская остава един от най-силните гласове срещу режимите в Беларус и Русия. 

"Политическата криза се състои в това, че през 2020 година Лукашенко загуби изборите, узурпира властта и отказа да я предаде на друг човек. Лукашенко въвлече нашата страна във война и стана съюзник на Путин, въпреки че едва 4% от белорусите подкрепят участието на Беларус в тази война", каза Светлана Тихановская в интервю.

"На равнище, за мен, е много важно България, като страна с глас в Европейския съюз, да разбере, че бъдещето на Беларус е свързано с демократичните сили, че Лукашенко начело на страната е път към нищото".