София 14 °C
Велико Търново 12 °C
Пловдив 14 °C
Варна 17 °C
Бургас 16 °C
Начало Новини Предавания На живо

ЛиЛана и Мартин след ареста: Ако не бяха европейските проекти, щяха да ни обвинят в друго (ВИДЕО)

Те са обвинени за това, че са заплашвали служители на АПИ, че ще им поискат оставката

ЛиЛана и Мартин след ареста: Ако не бяха европейските проекти, щяха да ни обвинят в друго (ВИДЕО)

Те са обвинени за това, че са заплашвали служители на АПИ, че ще им поискат оставката

1 мЕвроком 2689


След ареста ние разбрахме две основни неща: не трябва да се бориш с проблемите, независимо дали срещу теб стои държавата или някой друг, с главата напред. Трябва да мислиш малко по-умно и по-хитро, защото рискът трябва да бъде оценяван, а ние не го оценихме правилно. Не е лошо, че го научихме по този начин, защото много щяхме да продължим още. Неслучайно стояхме и толкова много в ареста, защото бяхме обвинени, че сме високообществени опасни личности и сме си позволили да поискаме оставките на хора от Агенция Пътна инфраструктура, заради това, че те спират регистрационния ни процес да продаваме като търговци. Това каза Лиляна Деянова, която в момента е под домашен арест, в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич".

"Държавата не, че не може да се справи, а не и бяха предоставени инструментите да се справи и тази система никога не е била в ръцете на държавата. Контролът върху нея очевидно е бил някъде другаде, защото служителите действително ни казваха, че друго не могат да направят. Ние видяхме, че към момента само една фирма може да реализира продажби на винетки и когато ние тръгнахме да изпълняваме този процес - нещо което трябваше да отнеме месеци, продължи година. Тогава казахме, че ако това продължава можем да им поискаме оставките. Това беше прието, очевидно, като една огромна заплаха", обясни нейният съдружник Мартин Димитров.

Деянова коментира, че има две обвинения: едното е за два европейски проекти, които са проверявани многократно, както и за заплахите към служители на АПИ, че ще им поискаме оставката и че съм представила неверни сведения пред служители на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност. По думите ѝ никъде в текстовете не е записано, че е отклонявала евросредства или не е изпълнявала проектите. "В момента се търси под вола теле и ако не бяха европейските проекти, просто щеше да е нещо друго. Ние имаме два проекта, с които се гордеем", каза още тя.