София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Лойд Остин обеща САЩ да подкрепят Украйна в дългосрочен план

Пътуването до Киев е второто за шефа на Пентагона oт началото на войната между Русия и Украйна

2 мПолитика 254 Лазар Лазаров

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обеща по-нататъшна американска подкрепа за Украйна по време на необявено посещение в Киев, за да намали опасенията, че помощта от най-големия съюзник може да се разколебае, предаде АФП.

След нахлуването на Русия в Украйна Съединените щати са предоставили над 40 млрд. долара помощ за сигурност и обещаха да подкрепят Киев "толкова дълго, колкото е необходимо", но опозицията от страна на твърдолинейните републиканци породи съмнения относно бъдещето на американската помощ.

Остин посети посолството на САЩ в Киев, за да се срещне с дипломати и служители на Министерството на отбраната, преди да увери украинския президент Володимир Зеленски по време на лична среща, че подкрепата на САЩ няма да бъде прекратена.

"Посланието, което ви нося днес, господин президент, е, че САЩ са с вас. Ние ще останем с вас за дълъг период от време", каза Остин на Зеленски.

"Това, което се случва тук, в Украйна, има значение не само за Украйна, но и за останалия свят. Със сигурност има значение и за Съединените американски щати", добави той.

Пътуването до Киев е второто за шефа на Пентагона, откакто Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Вашингтон е далеч най-големият донор на военна помощ за Киев и намаляването на американската помощ би било сериозен удар за Украйна, която се подготвя за втората зима на войната.

Зеленски заяви, че посещението на Остин е "важен сигнал за Украйна" и благодари на Конгреса, както и на американския народ за подкрепата.

"Разчитаме на вашата подкрепа", заяви той по време на срещата.

В допълнение към вътрешнополитическата опозиция на САЩ срещу продължаването на помощта, опустошителният конфликт между Израел и Хамас - и съпътстващият го скок на нападенията срещу американските сили в Близкия изток - отвлече международното внимание от Украйна.

Съединените щати настояват, че могат да предоставят помощ и на двете държави.

"По въпроса дали има конкуренция или компромис между подкрепата на САЩ за отбраната на Украйна и за отбраната на народа на Израел, няма такъв", заяви високопоставен служител на отбраната на САЩ.

"Има известно припокриване, но там, където има припокриване на определени видове боеприпаси ... няма намаляване на предоставянето на способности на Украйна", добави служителят.

Посещението на Остин идва, след като Киев обяви, че е отблъснал руските сили на няколко километра от бреговете на река Днепър.

Това би било първото значимо напредване на силите на Киев месеци наред след разочароващата контраофанзива.

Украинските и руските сили са разположени на противоположните страни на огромния воден път в южната Херсонска област повече от година, след като Русия изтегли войските си от западния бряг през ноември 2022г.

Официални лица съобщиха, че най-малко двама души са били убити при руски обстрел на паркинг в Херсон.

Снимка; БГНЕС