София -6 °C
Велико Търново -8 °C
Пловдив -2 °C
Варна -5 °C
Бургас -4 °C
Начало Новини Предавания На живо

Любомира Ганчева за "руския шпионаж": Грубо погазване на дипломатичните принципи

Военното пресаташе от посолствотот на Русия у нас е обявено за персона нон грата
4 мПолитика 919 Мирослав Митков

Не буди учудване факта, че ежегодната пресконференция на Путин почти не бе отразена в информационния поток в България, за разлика от всеки скандал, свързан с Русия. Тези двойни стандарти по отношение на информацията и най-вече оценката за всичко, свързано с Руската федерация у нас, са се превърнали в ежедневие. Така заместик-председателят на ПП АБВ коментира поредния за тази година "шпионски скандал", кодето България гони руски дипломат.

"По-малко от денонощие след събитието обаче шумно беше отразено поредното обвинение в шпионаж. Публичната изява на българската прокуратура и светкавичната реакция на МВнР за обявяването на дипломат от руското посолство за персона нон грата без приключили разследвания, само по „подозрения“ със степен на истинност от типа на ‘highly likely’, не само са грубо погазване на дипломатичните принципи, но отдалечават България от руските пазари и туристи. Нещо повече, реципрочните действия, които ще последват, ще провали кариерата на роден дипломат", казва още Ганчева.

"Според нея дори и тази шумна ПР акция да пренасочи вниманието от социално-икономическата и политическа криза в страната към темата за „руските шпиони“, по този начин доверието към институциите, което и без това е стигнало критично ниски нива, ще спадне още повече.

Безспорните двойните стандарти по отношение на неистовото пазене на държавна тайна от дипломати на Руската федерация на фона на широкото отваряне на вратите на АЕЦ „Козлодуй“ за посланика на САЩ (ядрената централа е обект със стратегическо значение за Националната сигурност на България) не само са фрапиращи и безпринципни, но са реална заплаха за суверенитета на страната", смята тя.