София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 10 °C Велико Търново 10°C - разкъсана облачност Пловдив 13 °C Пловдив 13°C - ясно небе Варна 10 °C Варна 10°C - ясно небе Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Маджаров за електронните извинителни бележки: Учителите няма да знаят диагнозата на болен ученик

Училищата ще получават данни, че ученикът ще отсъства, но не и заради каква диагноза

27 сЗдраве 485 Иванина Игнатова

Учителите няма да знаят диагнозата на болен ученик, който отсъства по медицински причини, след въвеждането на електронните извинителни бележки от 1 октомври. Това заяви в ефира на Бнт д-р Иван Маджаров – председател на Българския лекарски съюз.

"Самите училища през системата ще получават данни директно от лекаря, че ученикът временно няма да посещава училище без да получават обаче данни за диагнозата на ученика. Това според мен е най-голямата новост, защото в хартиената бележка беше изписана и диагнозата на пациента."

По думите на Маджаров, диагнозата е чувствителна информация и не е редно да се разпространява. Новият начин за получаване на извинителна бележка според него е улеснение основно за родителите, учениците и учителите. Лекарите по думите му няма да изпитат затруднение, защото и до сега повечето ги пишат на компютър и разпечатват. Освен това електронната бележка ще ограничи възможността за фалшиви извинения за отсъствия на учениците.