София 14 °C София 14°C - предимно облачно Велико Търново 15 °C Велико Търново 15°C - облачно Пловдив 5 °C Пловдив 5°C - лека мъгла Варна 15 °C Варна 15°C - ясно небе Бургас 12 °C Бургас 12°C - разкъсана облачност

Мария Минчева: За пореден път виждаме, че нямаме законодателство адаптивно към кризи

"Помощта за бизнеса трябва да е поне до април 2022-ра г.", каза заместник-председателят на БСК
31 сИкономика 210 Николай Парашкевов

"Днес излизаме на протест, за да покажем, че проблемът с цените на електроенергията е сериозен, да предупредим, че ако не се вземат адекватни, бързи и навременни мерки, последствията само ще се задълбочават. И тази увеличена цена на електроенергията ще се прехвърли и към цените на предлаганите стоки и услуги и към увеличаване разходите на потребителите не само за ток. Ние като работодателски организации сме се обедини около предложението да бъде 75% от сумата, която надвишава прогнозната за КЕВР от 119 лв./мВтч. Тази сума варира във всеки един от месеците", това заяви пред БНТ Мария Минчева, заместник-председател на БСК.

Според нея помощите за бизнеса като краткосрочни мерки трябва да са поне до април 2022-ра година и трябва да има парична компенсация за всички небитови абонати, които са на свободния пазар.

"Възможни са и други инструменти, с които да се повлияе на пазара, но те за съжаление изискват работещ парламент. За пореден път установяваме, че България няма законодателство, което да е адаптивно към кризи", отбеляза Мария Минчева.

По думите ѝ целта е проблемите да бъдат поставени на масата в достатъчно ранен период, за да може да се вземат адекватни мерки.

"Ние излизаме, за да покажем, че проблемът е сериозен, а не е спекулация. Държавата е тази, която разполага с достатъчно като обем и достоверност информация има ли средства, къде се намират те и кои са законосъобразните начини тези средства да достигнат до бизнеса. Ние сме там, за да поставим въпросите", каза още Мария Минчева.

Тя подчерта, че протестът не е политически, а икономически.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!