София 8 °C София 8°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - предимно облачно Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - разкъсана облачност Варна 13 °C Варна 13°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Марков: Не са толкова опасни лично за вас и света шпионите, колкото шпионираните

Коментар на експерта по национална сигурност Николай Марков във Фейсбук
12 сVox Populi 822

В територия България има точно пет човека, които разбират от разузнаване.
Това е много сериозна и високо интелектуална дейност, която не се познава изцяло, дори от дългогодишните служители в нея. Същото се отнася и за онази група от лица - неизбежни ръководители, които попадат в тази система по чисто политически признак. Има много книги изписани по темата от знакови фигури свързани с разузнаването, но те са повече комерсиално четиво от тип публицистика, отколкото професионално отражение на реалната действителност в тези сложни и тежки системи на сигурността.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Защо ви казвам това? Защото версиите по темата се представят от лица, които прокарват различни и предварително начертани сюжетни линии. Тези лица не са в категорията на познавачите на разузнавателните и контраразузнавателните продукти, а по скоро интерпретатори или обществени тематични медиатори. Нито един от тези просветени по темата пет човека, няма да ви разкире цялата картина и технология на международния шпионаж, на каквато и да било цена. Разузнаването винаги умира с разузнавача! Освен видимата част на тази интелектуална и най-отговорна професия, която ви се преставя пред очите като много опасна за националната сигурност има и невидима страна, която е съвършено чиста. Затова, никога не изказвайте категорични мнения по теми свързани с тези работи, защото вероятността да звучите като глупак е почти сто процента.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Политици, журналисти, обикновени плямпала и всякакви други шутове не са критерии за оценка на видими процеси, свързани с разузнавателната и контраразузнавателната дейност. Същото се отнася и за набедени за прокурори и съдии калинки и прочее фауна и флора. Те са част от декора на сцената, но не и съществен елемент от националната сигурност. Сценични работници с ниска професионална значимост за крайния резултат от разузнаването. Именно този краен резултат е най-защитения елемент и почти винаги остава неизвестен, дори за участниците в разузнавателната игра. Толкова мога да ви кажа!
Не са толкова опасни лично за вас и света шпионите, колкото шпионираните.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!