София 10 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 13 °C
Варна 14 °C
Бургас 17 °C
Начало Новини Предавания На живо

Мавродиев настоява: Сделката с колекторската фирма е много добра, премиерът е подведен!

Борисов поиска отстраняването на ръководството на ББР

Мавродиев настоява: Сделката с колекторската фирма е много добра, премиерът е подведен!

Борисов поиска отстраняването на ръководството на ББР

1 месецОбщество 10 Боряна Райчева


Реших, че е важно в тази ситуация да имам възможност да разясня на българските зрители какво е свършила ББР през периода на моето управление. Премиерът е бил сериозно подведен относно обвиненията срещу ръководството, както и поради факта, че материята е сложна и Борисов не е имал време да се запознае конкретно. Банката не е извършила нищо нередно. Доста несправедливо е към целия екип на банката да живее с усещането, че нещо нередно са извършили. 
Тази сделка е приключила и е напълно законна. Това заяви отстраненият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев във връзка със скандала, който се разрази заради съмнително отпуснат кредит на колекторска фирма. Всичко е професионално, прозрачно и направено по най-високите стандарти. В нашата работа моралът се измерва в числа. На мен като гл. изпълнителен директор е поверено тази банка да я направя успешна и тя да внася дивиденти в държавата. 
 
 
Мавродиев коментира още, че кредитът от 75 милиона лева, за който ББР е критикувана, е обезпечен с активи от над 500 милиона лева. Средствата по кредита са преведени на две търговски банки за "прочистване" на портфейлите им от проблемни заеми, а те от своя страна могат да ги насочат към малки и средни предприятия, засегнати от кризата.
Според Мавродиев това е "добра сделка", спечелена от ББР в конкуренция с няколко големи търговски банки, която ще донесе на държавата 30 милиона лева дивидент през следващите години.