София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

Мая Манолова: Увеличението с 21% на пенсиите е поредната лъжа и гавра с пенсионерите (ВИДЕО)

„Завели сме дела на около 150 пенсионери от цялата страна“, каза тя
14 мПолитика 320 Христина Владимирова

„Ние, от „Изправи се, бг“, предупреждаваме, че това увеличение от 21% е поредната измама, лъжа и гавра с пенсионерите“, каза Мая Манолова пред журналисти по време на посещение в Хасково. 

„В актуализацията на бюджета приехме, че преизчислението на пенсиите на всички пенсионери ще се направи като се извърши повишаване на тежеста на всяка година осигурителен стаж“, припомни тя и обясни, че Националния осигурителен институт не е излязал с един общ акт пред обществото, за да обясни, че изключва годините 2017, 2018 и 2019 при преизчислението на пенсиите на всички пенсионери.

„Тогава ние щяхме да атакуваме този акт в съда, а не сега да обикаляме цялата страна, защото всеки един пенсионер, в зависимост от това къде живее, трябва да обжалва пред съответния административен съд, затова днес сме пред Административен съд – Хасково“, съобщи Манолова. 

„Завели сме дела на около 150 пенсионери от цялата страна“, информира тя. 

По думите ѝ „това ощетяване на пенсионерите, което спестява на бюджета около 30 млн. лв. месечно, отнети от пенсионерите, и включени в държавната хазна, на техния гръб, сега ще даде своето отражение и при следващото увеличение на пенсиите, което се анонсира от правителството сега със следващата актуализация“. 

Тя обясни, че „в тези 21%, първо, трябва да се включат онези 60 лв., които са антиковид добавка, която ще се погълне от това увеличение. В тези 21% ще се включи т.нар. добавка на добавката, която получиха един милион пенсионери през февруари и март, заради по-ниския преизчислен размер на пенсиите през януари в сравнение с декември, така че тези 21%, особено за пенсиите между 340 и 420 лв., няма да дадат никакво повишение на пенсиите“. Тя съобщи, че това са най-ниските пенсии, не са минималната сума, но са малко над нея. 

По думите на Манолова пенсионерите реално ще бъдат ощетени, защото няма да получат никакво увеличение на пенсиите си. „Някои хора ще получат с по лев, два или пет по-малко, а други ще получат увеличение между един и 10 лв, т.е. лъжата, че ще бъдат увеличени пенсиите с 21% по начина, по който го заявява правителството, ще се разбере от възрастните хора буквално на 7 юли, когато трябва да получат първата увеличена пенсия“, заяви лидерът на „Изправи се, България“. 

„Постъпете почтено с възрастните хора“, обърна се тя към управляващата коалиция, „защото социалният взрив, който се получи през януари, като хората си видяха разпорежданията, ще се случи и сега“. 

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!