София 8 °C
Велико Търново 13 °C
Пловдив 9 °C
Варна 9 °C
Бургас 8 °C
Начало Новини Предавания На живо

Медицинските сестри на национален протест днес

Исканията им са за по-високо заплащане и регулиране на работното време

12:31 ч. 01.03.2019 г.Общество 8

 

 Медицинските сестри от цялата страна се събират на протест пред Здравното министерство днес. 

Освен там те ще протестират пред болниците и пред общинските администрации в областните градове.

Основните им искания са за начална работна заплата в размер на две минимални трудови възнаграждения и регулиране на работното време.

Първоначалните искания на сестрите бяха за три стартови минимални работни заплати, но след срещата в МС между лидери на съсловни и профсъюзни организации с премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев те ги свиха на две.

Въпреки това Ананиев коментира, че проблемите се решават с диалог, а не с протести.

Проблемите на медицинските сестри и на много от професионалните здравни работници у нас идват от това, че често им се налага заради ниското заплащане да работят на две места и извънредно.

От сектора настояват и за цялостна държавна политика за труда на медицинските сестри, лаборантите, фелдшерите и физиотерапевтите.

"Това, което ни накара да излезем на национален протест, е, че вече 5-6 години имаме подписани колективни договори, които са само на хартия. В повечето от лечебните заведения са с неактуализирани договори повече от 5 години“, сподели пред Нова телевизия Радостина Димитрова от Университетската многопрофилна болинца в Бургас.

„Една заплата, която да бъде в границите на 1000 до 1500 лв., би позволила на колегите да работят на едно място, да бъдат максимално в кондиция в това, което вършат“, убедена е медицинската сестра.

Протестът обаче доведе до остър конфликт между сестрите и ръководствата на синдикалните организации. 

В четвъртък в социалните мрежи се появи съобщение, че протестиращите снемат доверието си от КНСБ.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров изрази съгласие с преценката на здравния министър и подчерта пред медиите, че „не протестите, а диоаалогът е работещо решение“.

Той припомни, че през май миналата година КНСБ и Асоциацията на специалистите по медицински грижи излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването заедно с 5000 сестри и лаборанти.

„Това, което успяхме да постигнем тожгава, беше увеличение на минималното възнаграждение чрез колективен договор в здравеопазването от 700 на 900 лв. През тези две години, откакто подписахме този колективен договор, има увеличение със 100 лв. на година в много болници”, каза Димитров, но призна, че все пак това увеличение не е получено навсякъде.