София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Меркел иска диалогът с Русия да продължи

Тя коментира и продължаващата ситуация и Източна Украйна
29 мПолитика 213 Мария Иванова

Ангела Меркел коментира в онлайн реч продължаващата ситуация в Източна Украйна, като заяви, че е загрижена за концентрацията на войски на границата и че подкрепя изцяло Украйна и нейния президент в тази криза.

По-нататъшното усложнение е продължаващото влошаване на здравето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, за което ЕС критикува Русия, а Меркел днес нарече медицинското му състояние "дълбока загриженост".

Меркел обяви, че сближаването между Русия и Китай е заради разногласията със САЩ. "Виждаме голям конфликт между САЩ и Китай, между САЩ и Русия. Наблюдаваме сближаването между Русия и Китай. Важно е Европейският съюз да заеме позиция тук".

Тя заяви, че в лични разговори с руския президент Владимир Путин тя открито го критикува по отношение на някои неща, с които не е съгласна. "Що се отнася до Владимир Путин, ще кажа със свои думи: ако става въпрос за критика към него, тогава не го крия, но говоря и в лични разговори".

Канцлерът подчертава, че "не съм съгласна с всичко, което се случва в Русия", посочвайки на първо място проблемът за спазването на правата на човека.

"Ако погледнем външните граници на Европа, за нас става очевидно, че днес мир, сигурност, стабилност и просперитет не са нещо, което вече се разбира само по себе си. Ситуацията в Беларус, в източната част на Украйна и в Крим, в Приднестровието, Южна Осетия, Абхазия, Нагорни Карабах и разбира се в Сирия и Либия е повече от тревожно", заяви тя.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!