София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Милошев очаква над 10% ръст от летния туристически сезон

"Работодателите обещаха заплати с 20% по-високи това лято", заяви служебният министър

22 дниПолитика 6 Васил Василев

"Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично". Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора.

„В петък открихме символично летния туристически сезон. В България туризмът е 70% на Черноморието и летният сезон ни е приоритет“, каза Милошев и обясни, че сме в постковид време, и вече има възстановяване на туристическия поток.

"В България това възстановяване вървеше по-бавно и през 2023 започнаха да се достигат нивата от 2019, а в другите държави, съизмерими с нас, стана по-бързо. От началото 2024 г. за първите 3 месеца, според Европейската туристическа комисия, България  е на второ място по възстановяване спрямо 2019 г., това е добър показател. Второто, което ни дава оптимизъм, това е времето от началото на май – празниците  Великден и Гергьовден, че по груби данни туристическите регистрации са около 80 000 туристически регистрации, което е добър старт за сезона", коментира министър Милошев.

Към момента той трябва да се справи с два проблема в туризма. Първият е ДДС-то на туроператорите. В момента то е 9% и вече са направени резервациите от края на миналото лято за предстоящия сезон. Реално обаче туристическият продукт ще се оскъпи, защото от 1 юли т. г. се връща старата ставка от 20%.

„В организирания туризъм продаването на туристическият продукт е предварително планирано и такива изменения не са добре. Големите записвания са от края на миналия сезон. А сега започват за следващия сезон.  Това е сериозен проблем за бизнессправедливостта и бизнеслогиката. Аз съм от страната на държавата. Но като бизнеслогика когато е започнало в условията на 9% е некоректно и несправедливо да завърши в други условия. Като министерство ще поставим въпроса пред МФ и ако това се случи, ще е жест към сектора, работодателите и бизнеса“, аргументира се министърът на туризма.

Той определи като най-голям проблем за туризма липсата на кадри. „Доброто, което се случи е това лобиране и НС и имаше воля за 6 дни да приеме двете поправки в Закона за чужденците в България за визите, но това не решава проблема“, обясни Милошев. 

За тази година се очакват работници от Непал, Киргистан, Индия, Бангладеш, защото се оказва, че консулските служби нямат капацитет. Милошев е в разговори с МВнР да бъдат командировани служители в консулските служби в държавите в Азия. 

"В Индия в момента записванията са за края на годината", каза министърът. Работодатели на големи туристически обекти по Черноморието са обещали на Милошев, че ще дават заплати с 20% по-високи от миналата година. 

За плажовете министърът каза, че тази година с един повече – общо 23, са получили „син флаг“, което е световен стандарт за чистота. А областните управители имат ангажимент да изберат спасителните екипи на плажове, които не са отдадени под наем или на концесия.

Относно сигурността на туристите в големите комплекси, Милошев, съобщи, че има уверението на Калин Стоянов и след изборите на 9 юни ще има командировани полицаи по черноморските ни курорти. Освен това и от чужбина ще има служители на сигурността, представители на държави с най-многобройни туристи у нас – Полша, Чехия, Румъния и др.

Самият бизнес има интерес да си подобрява туристическия продукт и постоянен контрол от институциите – МВР, Министерство на здравеопазването, МОСВ и Министерство на земеделието, коментира министър Милошев. "Водата ни е чиста и трябва да се знае, не трябва сами да се хейтим и да създаваме лъжливи новини, по-скоро да знаем, че разполагаме с нещо много добро. Мога да кажа: Преоткрийте Черноморието, идете и се докоснете", препоръча министърът на туризма.

Той обеща, че няма да излиза в отпуска, защото е недопустимо в разгара на туристическия сезон министърът да почива. „Да ме разпънат на кръст, ако си позволя почивка в сезона. Всяка година аз прекарвам на българското море и ще почивам, ако не съм министър“, зарече се Милошев и сподели, че министерският пост е преобърнал живота му. 

Според него двете поправки ще облекчат режима за чужденците от трети страни, които ще могат у нас да удължават визите и престоя си без да се връщат в страната, в която им е издадена визата.