София 32 °C София 32°C - ясно небе Велико Търново 33 °C Велико Търново 33°C - предимно ясно Пловдив 36 °C Пловдив 36°C - разкъсана облачност Варна 28 °C Варна 28°C - ясно небе Бургас 29 °C Бургас 29°C - предимно ясно

Мими Виткова: Контролът върху дейността на болниците е неефективен

"По различни случаи сме сезирали Министерството на здравеопазването"
1 мПолитика 246 Мирослав Митков

Контролът върху дейността на лечебните заведения е неефективен. Тази констатация направи д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, бивш министър на здравеопазването (1995-1997 г.). 

"По различни случаи сме сезирали Министерството на здравеопазването за неправомерно вземане на колосални суми понякога от болнични лечебни заведения при лечението на пациенти в болница. Извършват се проверки, някои от които завършват след повече от 1 година с констатация, че има нарушение, но срокът е изтекъл и не могат да се наложат санкции", коментира тя по БНР.

Според д-р Пламен Цеков, директор на болницата в Севлиево, бивш управител на НЗОК и бивш депутат от ГЕРБ, няма болница в страната, на която да не ѝ се налага да прави хоспитализации на пациенти, за да получи средства от клинични пътеки, с които да се платят необходимите изследвания и разходи по лечението им:

"Има доста пропуски в извънболничната помощ - неща, които не се заплащат и няма как един здравноосигурен да ги получи - тогава търсят решение в лечебните заведения, за болнична помощ".

По думите му здравната система е изправена пред три основни проблема:

"Първият е проблем с адекватното остойностяване на медицинската услуга, която се предоставя не само в болничната, но и в извънболничната помощ. Вторият - специализацията на кадрите. Третият проблем е материалната база, защото в цената на клиничните пътеки не са включени ресурси за купуване на медицинска апаратура и обновяване на материалната база. Това са три фундаментални въпроса, които не търпят повече отлагане. Колкото повече си заравяме глава в пясъка, толкова по-тежки ще стават проблемите и всичко това рефлектира върху изпълнителите на различните видове лечебна дейност".

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!