София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

Министър Стоев обсъди с европейските посланици приоритетни въпроси от дневния ред на ЕС

„България винаги е подкрепяла европейската перспектива на страните от Западните Балкани", каза той
37 сПолитика 127 Мирослав Митков

Министърът на външните работи Светлан Стоев обсъди с посланиците на държавите - членки на ЕС приоритетни въпроси от дневния ред на Съюза, сред които възстановяване от последствията от COVID-19,  в това число изпълнението на механизма  за възстановяване и устойчивост, околна среда и  климат, миграция, процеса на разширяване на ЕС.

„България винаги е подкрепяла европейската перспектива на страните от Западните Балкани и като страна от региона ясно осъзнава, че пътят към ЕС е най-силният фактор за прехода към демократично управление“, заяви външният ни министър.

По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония Светлан Стоев подчерта, че позицията на България е ясна, последователна и предвидима и тя не се е променила. Той заяви, че служебното правителство се ръководи от Рамковата позиция и декларацията на Народното събрание от октомври 2019 г. Позицията ни се радва  и на подкрепата на 85 процента от българските граждани.

„България винаги е показвала воля за конструктивен и прагматичен диалог със Скопие. Ще продължим да работим за възстановяването на доверието“, отбеляза министър  Стоев. „Очакваме правни гаранции за спазването на Договора от 2017 г. и конструктивен отговор от Скопие за дългосрочно решение на въпроса“, допълни той.

Министър Стоев приветства приемането на цифровия сертификат за COVID-19 на ЕС и информира, че българските власти вече издават сертификати, съвместими с европейските изисквания.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!