София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Митрофанова с поздравление по случай Деня на космонавтиката (ВИДЕО)

Русия винаги е отворена за взаимноизгодно и конструктивно сътрудничество, заяви руският посланик

Русия винаги е отворена за взаимноизгодно и конструктивно сътрудничество с всички заинтересовани страни не само в Космоса, но и на Земята. Това каза посланикът на Русия в България Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова в поздравление по случай Деня на космонавтиката, публикувано на страницата на Руското посолство във „Фейсбук“.

„Уважаеми български приятели и наши сънародници, от все сърце ви поздравявам с Деня на космонавтиката и 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса. Този забележителен празник ни напомня за събитието от без преувеличение планетарен мащаб. Тъкмо преди 60 години съветският летец Юрий Гагарин извършва първият пилотиран полет в Космоса, който трае 108 минути, и става не само пробив в световното изследване на космическото пространство, но и пример за голямото мъжество и смелост на нашите космонавти. Да не забравяме, че много други велики космически постижения са заслуга на отечествените учени, конструктори и космонавти“, каза тя.

„Тук е първата експедиция на жена-космонавт, първото излизане на човек в открития Космос и първото скачване между космически кораби. Бих искала да подчертая, че взаимодействието на държавите в реализацията на съвместните проекти в Космоса се осъществява не само в интересите на отделни страни, но и на цялото човечество. Това е областта, която може и трябва да се сътрудничи без оглед на политическите конюнктури. Ако се обърнем към историята на руско-българското партньорство в изследването на Космоса, имаме какво да си спомним. Така в рамките на съветската програма „Интеркосмос“ в орбитата е изстрелян първият български „Спутник“. По различно време в Космоса се правят българските специалисти, героите на България и Съветския съюз: Георги Иванов и Александър Александров. Днес ние отбелязваме и постиженията на нашите български приятели. Техният важен принос в развитието на космонавтиката. Понастоящем Русия и България продължават съвместна работа в многостранните формации, включително в проекта „Екзомарс“ по линия на Европейската космическа агенция. Русия винаги е отворена за взаимноизгодно и конструктивно сътрудничество с всички заинтересовани страни не само в Космоса, но и на Земята. Честит празник, скъпи приятели. Честит Ден на космонавтиката!“, допълва още Елеонора Митрофанова.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!