София 30 °C
Велико Търново 31 °C
Пловдив 33 °C
Варна 26 °C
Бургас 26 °C
Начало Новини Предавания На живо

МОН с мерки за училищата в дните с мръсен въздух

Децата с астма няма да ходят на училище при дни с фини прахови частици
пропускане

МОН с мерки за училищата в дните с мръсен въздух

Децата с астма няма да ходят на училище при дни с фини прахови частици

1 годинаОбщество 12 Боряна Райчева


Ученици с астма ще могат да отсъстват от училище в дни с опасно мръсен въздух, това стана ясно след среща между министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, представители на Националния институт по метеорология и хидрология и Регионалната здравна инспекция в София.

Много хора в социалните мрежи се оплакват, че директори и учители не знаят как да се справят в такива ситуации. Затова при постъпване на предварителна информация за очаквано завишаване на нормите до рискови нива, училищата ще бъдат предупреждавани и осведомявани за прилагане на конкретни мерки.

Сред тях са ограничаване на провеждането на занятия на открито, включително посещения извън училище, както и учестен режим на влажно почистване в сградите. Ще бъде създадена и нормативна възможност в дни с рискови нива на фини прахови частици във въздуха от учебни занятия, по преценка на родителите, да бъдат освобождавани ученици с хронични заболявания на дихателните пътища.

Междувременно изследване на агенция „Афис“ сочи, че българите с доход над 1 000 лв. на член от домакинството са по-чувствителни към високите нива на фини прахови частици във въздуха.