София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

На закрито заседание КЕВР решава каква да е цената на природния газ за юни

Предложената цена е в размер на 42,54 лв./MWh

Решението за утвърждаване на цена за месец юни 2021 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, КЕВР ще вземе на закрито заседание днес. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията.

На открито заседание миналата седмица Комисията за енергийно и водно регулиране в специализиран състав „Енергетика“ обсъди доклад във връзка с внесеното заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец юни 2021 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

След извършен анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, в доклада на КЕВР се предлага цената на природния газ от 1 юни 2021 г. да бъде в размер на 42,54 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

На откритото заседание изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов изрази съгласие с изводите и констатациите в доклада. Той поясни, че след внасянето на заявлението на 11.05.2021 г. котировките на петролните продукти и цените на европейските газови пазари продължават да се повишават и от 30.04.2021 г. досега са нараснали с 22%. Посочено беше, че поради ремонтни дейности през м. юни на газопровода „Турски поток“ на територията на Турция, с ООО „Газпром экспорт“ се водят преговори част от доставките на природен газ за България през м. юни да бъдат пренасочени по Трансбалканския транзитен газопровод през Украйна и Румъния. Същевременно „Булгаргаз“ ЕАД провежда преговори и с други доставчици на природен газ, поясни Николай Павлов.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!