София 34 °C
Велико Търново 35 °C
Пловдив 37 °C
Варна 30 °C
Бургас 30 °C
Начало Новини Предавания На живо

Настъпи денят на данъчната свобода за 2019 г.

Символична дата когато гражданите започват да работят за себе си
пропускане

Настъпи денят на данъчната свобода за 2019 г.

Символична дата когато гражданите започват да работят за себе си

1 годинаОбщество 25 Боряна Райчева


Тази година 18 май е денят на данъчната свобода - този, в който спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе и. Датата е изчислена от експертите на Института за пазарна икономика.

През настоящата година в държавната хазна е планирано да постъпят почти 44 млрд. лева. Средно за един календарен ден българите изработват по 319 млн. лева, което означава, че ще са ни необходими 138 дни, за да попълним хазната.
Живеещите в България отново получаваме помощ от европейските данъкоплатци, които ще ни "отменят" за малко над 8 дни работа за общата хазна. Става дума за заложените в бюджета близо 3 млрд. лева помощи от Европейския съюз.

Най-много дни през тази година - 34, ще отделим, за да попълним приходите от ДДС, 17 дни - за приходите от акцизи, за социалните осигуровки - 24 дни и 9 за здравното ни осигуряване. Приходите от подоходните данъци през 2019 г. попълваме за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за над 8 дни. Други почти 7 дни работим за държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава тенденция дните, нужни за попълване на бюджета, да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва все по-късно през годината. Според експерти това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства.

Датата е символична и показва кога държавният бюджет ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. Въпросните 138 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2019 г. От тях най-много - 34 дни, са нужни за попълване на планираните приходи от ДДС, за акцизите са нужни 17 дни, за социални осигуровки - 24 дни, за здравни - 9. За попълването на приходите от подоходните данъци се попълват за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 7 дни отнема плащането на държавните и общински такси.