София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

"НЕПРИЕМЛИВО": Румъния с остра реакция след руското искане относно силите на НАТО

„Такова искане е неприемливо и не може да бъде част от преговорите“

Румъния определи като "неприемливо" руското искане силите на НАТО, разположени на източния фланг на алианса, да бъдат изтеглени като част от гаранции за сигурност за деескалация на кризата в Украйна.

„Такова искане е неприемливо и не може да бъде част от преговорите“, се казва в прессъобщение на румънското външно министерство.

В петък, преди важните разговори между Русия и САЩ в Женева, Москва призова за "изтегляне на чужди сили, хардуер и оръжия" от страни, които не са били членове на НАТО преди 1997 г.

"Те включват България и Румъния", се казва в изявление на руското външно министерство, като изтъква двете бивши съюзници от Варшавския договор, които се присъединиха към НАТО през 2004 г.

Румъния каза, че присъствието на НАТО в съюзническите страни е „чисто отбранителна реакция на все по-агресивното поведение на Русия в източните околности... което в момента се засилва въпреки опитите на НАТО да се ангажира в конструктивен диалог“.

Румъния, която вече е домакин на около 1000 американски войници на своя територия, заяви в четвъртък, че е готова да посрещне допълнително, както и френски войници, след съобщение на френския президент Еманюел Макрон.

 

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!