София -2 °C
Велико Търново -2 °C
Пловдив 2 °C
Варна 4 °C
Бургас 5 °C
Начало Новини Предавания На живо

Николова: Мярката 60/40 ще продължи и през 2021 г., има тенденция за нова вълна на коронавирус

"Нейният ефект в момента е положителен"
1 мЕвроком 672

Има тенденции мярката 60/40 да продължи и през 2021 г. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„В ситуацията с мярката 60/40 е много интересно, че първоначално, когато подготвяхме мярката, имаше резерви от страна на бизнеса, но на Тристранния съвет нямаше нито един член на Съвета, който да е бил против, и мярката мина с единодушна подкрепа. Има и варианти и тенденции, защото тя претърпява различни дизайни“, посочи тя.

„Бизнесът най-силно усети ефекта от тази мярка и подкрепата на държавата. Мярката 60/40 се трансформира в 80/20 за сектор "Туризъм" с допълнителната помощ от 290 лв. Статистиките показват, че има тенденция дори за нова вълна на коронавирус. Много е важно да подкрепим работниците, служителите и бизнеса, защото тази заетост е ключова и за следващия сезон 2021. Имаме дългосрочен характер на погледа по отношение на определяне на стратегическия план на мярката 60/40. Нейният ефект в момента е положителен", заяви Николова.