София 11 °C София 11°C - ясно небе Велико Търново 16 °C Велико Търново 16°C - ясно небе Пловдив 14 °C Пловдив 14°C - ясно небе Варна 16 °C Варна 16°C - ясно небе Бургас 15 °C Бургас 15°C - предимно ясно

Нови изисквания за българите, влизащи в Хърватия

Съобщават от Министерството на външните работи на България
1 мОбщество 187 Златина Петкова

Хърватия  ще допуска българските граждани от 1 до 15 април 2021 г., ако представят един от следните документи: отрицателен резултат от PCR или  бърз антиген тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или медицински сертификат за преболедуван COVID-19, съобщават от българското външно министерство.

По информация на посолството ни в Загреб тестовете срещу коронавирус трябва да бъдат направени в рамките на 48 часа, преди пристигане на граничния пункт. Ако бързият антигенен тест  е представен и престоят е по-дълъг от 10 дни, е необходим втори бърз тест най-късно 10 дни след датата на излизането на резултата от първия  тест. Също така бързият тест трябва да  фигурира в списъка на тестовете, признати от държавите-членки на Европейския съюз и одобрени от Европейската комисия.

Сънародниците ни могат да представят и сертификат за ваксинация, потвърждаващ, че са минали най-малко 14 дни от поставянето на втора доза или, в случай на еднократни ваксини - потвърждаващ, че са минали поне 14 дни от ваксинацията. Гражданите могат да представят и медицински сертификат за преболедуван COVID-19 или позитивен PCR или бърз антигенен тест, потвърждаващ зараза от коронавирус, като тестът трябва да е бил направен не по-рано от 180 дни и не по-късно от 11 дни преди пристигането на граничния пункт.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!