София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - разкъсана облачност Пловдив 27 °C Пловдив 27°C - предимно ясно Варна 17 °C Варна 17°C - разкъсана облачност Бургас 19 °C Бургас 19°C - предимно ясно

ОБЕКТИВНО: ДЕНЯТ НА ИЗБОРА - Решаващият глас за България (ВИДЕО)

Новият парламент трябва да работи според новите условия, които коронавирусната пандемия породи
пропускане
3 месецаИзбори 2021 131

Решаващият ден дойде – денят на парламентарните избори. 6895 са кандидатите, които участват в надпреварата за народни представители. Социологическите агенции предвиждат, че 7 партии ще влязат в новия парламент. 

По думите на Татяна Буруджиева обществото не се вълнува толкова за това кой точно ще влезе в парламента, а какво ще донесе, каква ще е промяната. 

Всеки десети от решилите да гласуват има сериозни притеснения заради Covid пандемията. Ако в изборния ден тези страхове надделеят, са възможни сериозни размествания в сега регистрираната електорална картина. Така, до последния момент, не толкова партиите, колкото вирусът ще държи „силната карта“.

В страната стационарните избирателни секции по информация от полицията са 11 983, в 9398 от тях ще може да се гласува машинно. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. В болниците ще има 88 Covid секции.

Според вицепремиера Марияна Николова тези избори са най-трудните за организиране в най-новата ни история. Никога досега в България не са произвеждани избори в условия на световна пандемия. И това си пролича. Пробойните в организацията бяха десетки. Много карантинирани няма да имат правото да гласуват. 

На 31 март изтече срока за подаване на заявления за гласуване от лица, поставени под задължителна карантина. Това можеше да се случи чрез подадено от упълномощено лице с пълномощно в общината или онлайн с квалифициран електронен подпис, но не всеки е успял да го направи.

Ивелина Желева, съпругът й и детето им са карантинирани вкъщи. Тя не е имала и доверено лице, което да предаде заявлението й да гласува с подвижна кутия.

Проблем имат и тези, които са карантинирани на друг адрес от настоящия и постоянния, както и тези, които са карантинирани от 1ви до 4ти април. Те също няма да гласуват.

Това беше сторено в САЩ, където Центърът за контрол и превенция на болестите, публикува нови насоки, отбелязвайки, че положителните с ковид избиратели имат право да гласуват.
„Избирателите имат право да гласуват, независимо дали са болни или са в карантина“, написаха за президентските избори през ноември миналата година властите. Съгласно техния закон отклоняването на някого от мястото за гласуване се счита за незаконно и за акт на сплашване на избирателите.

Друг акцент на днешните избори е гласуването в чужбина. Интересът българите в чужбина да гласуват е голям. Рекордните 465 секции са образувани, въпреки ограничението е, че в държави извън Европейския съюз секциите трябва да са 35.

Мартин Младенов живее и се занимава с научна дейност в университета в Аахен, Германия. Той е един от главните доброволци, които организират вота на 4-ти април.

Това, което Мартин сподели е, че карантинираните в чужбина българи няма да имат никакво право да упражнят правото си на глас.

Интересен казус беше смяната на членовете на секционните избирателни комисии в чужбина с партийни кандидатури. Това действие е позволено от изборния кодекс, но обърка много от доброволците, които са дали от времето си да организират процеса, а по-късно са били заменени.

„Статукво“ по начало означава настояще, съществуващо състояние на взаимоотношенията. „Запазване на статуквото“ означава оставяне на нещата така, както са в момента. Напоследък думата „статукво“ в България се използва като определение за нещо нежелано, нещо, което трябва да се смени. 

Според политолозите новият парламент трябва да работи според новите условия, които коронавирусната пандемия породи.

Ако все пак не искате запазване на статуквото остава още час до края на изборния ден. Ако не сте упражнили правото си на глас го направете сега, защото това може да е решаващият глас за България.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!