София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Обявяват оценките от матурите за завършващите гимназисти

След стряскащите резултати за седмокласниците – как са се справили абитуриентите?

8 годиниОбразование 5 Боряна Райчева

Министерството на образованието и науката обявява резултатите от държавните зрелостни изпити днес. След шокиращо ниските оценки на седмокласниците, е време и абитуриентите да проверят знанията си. Те могат да го направят по училищата или на страниците на регионалните инспекторати, както и след 14 ч. на сайта на просветното ведомство.
На първата задължителна матура по БЕЛ се явиха 48 026 ученици, които отговаряха на 40 тестови въпроса и съчинение на тема „Разрушената хармония“ по откъс от повестта „Гераците“ от Елин Пелин.
Тази година от МОН се похвалиха с драконови мерки за сигурност, включващи видеонаблюдение, датчици за преписване и затегнат контрол по използването на мобилни телефони дори от квесторите по време на матурата. Въпреки това отговорите все пак изтекоха, а сигналите за нарушения бяха изпратени на прокуратурата.