София 10 °C София 10°C - предимно облачно Велико Търново 11 °C Велико Търново 11°C - разкъсана облачност Пловдив 12 °C Пловдив 12°C - разкъсана облачност Варна 12 °C Варна 12°C - предимно ясно Бургас 11 °C Бургас 11°C - разкъсана облачност

Одобряват нова ваксина срещу COVID-19

ЕК с предложение за постепенното отпадане на ограниченията за пътуване
7 сОбщество 663 Златина Петкова

Очаква се до няколко седмици Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу COVID-19, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Кириакидис добави, че ЕС е съставил списък на бързите антигенни тестове за заразата. 

ЕК ще осигури 100 милиона теста от този вид до месец  май, а след това може да се осигурят допълнителни 450 милиона, ако държавите от ЕС желаят, допълни еврокомисарят.

Кириакидис посочи още, че на днешното извънредно онлайн заседание на министрите на здравеопазването от ЕС е било препоръчано по-добре да се изследват отпадните води за засичане на огнища на зараза. 

Тя отбеляза, че ЕС осигурява 200 милиона евро за допълнително изследване на положителните проби за COVID-19, за да се проследяват заразните щамове. По нейните думи, целта е да бъдат проверявани 5 до 10% от положителните изследвания.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас съобщи, че на 17 март ЕК ще представи предложение за постепенното отпадане на ограниченията за пътуване в ЕС. Той уточни, че целта ще бъде връщането на свободата на придвижване да бъде безопасно.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!