София 23 °C София 23°C - предимно облачно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - умерен дъжд Пловдив 25 °C Пловдив 25°C - предимно ясно Варна 24 °C Варна 24°C - разкъсана облачност Бургас 22 °C Бургас 22°C - предимно облачно

ОФИЦИАЛНО: И Великобритания одобри Pfizer за деца от 12 до 15 години

Регулаторът на Обединеното кралство се произнесе "за"
32 сЗдраве 269 Ивана Иванова

Регулаторът на Обединеното кралство одобри използването на ваксината Pfizer / BioNTech срещу Covid-19 при деца на възраст от 12 до 15 години, което потенциално отваря пътя за ваксинационна кампания сред учениците, пише британското издание The Guardian.

Решението за прилагане на ваксината на децата е на правителствения консултативен орган, Съвместният комитет по ваксинация и имунизация (JCVI), който сега ще разгледа доказателствата.

Децата обикновено са по-малко засегнати от Covid от възрастните, с изключение на малко малцинство, което е претърпяло инвалидизиращо състояние в резултат на инфекция, наречена мултисистемен възпалителен синдром. Повечето се възстановяват, въпреки че изглежда има дългосрочни ефекти, а някои са починали.

Масовата имунизация на деца обаче би спомогнала за защита на възрастното население и особено на бабите и дядовците и други по-възрастни роднини, които са особено уязвими. Това е и обосновката зад ваксинацията на малки деца срещу грип.

Регулаторният орган по лекарствата и здравните продукти (MHRA) и независимата Комисия за хуманна медицина (CHM) заявиха, че са претеглили доказателствата от опитите при деца и вярват, че ваксината Pfizer е безопасна и ефективна. Тя вече е одобрена за употреба при деца на възраст от 12 до 15 години в САЩ.

Телевизия Евроком - водещи новини от България и света - политика, здраве, предавания, спорт Eurocom.bg се издържа чрез реклами!

Моля, разрешете рекламите на сайта ни!

Благодарим Ви, че ни подкрепяте!